Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Kuchnia Żłobka

Żłobek zapewnia przebywającym w nim dzieciom wyżywienie zgodne z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr. med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.

 

1. Rola Żłobka w żywieniu dzieci:

  • zapewnienie racjonalnego wyżywienia podczas pobytu dziecka w żłobku,
  • propagowanie prawidłowych nawyków żywieniowych – edukacja żywieniowa dzieci i rodziców;
  • zapobieganie zaburzeniom stanu odżywiania.

 

Żywienie w 1000 pierwszych dni życia dziecka ma fundemantelne znaczenie dla jego zdrowia teraz i w dorosłym życiu.

 

2. Potrzeby żywieniowe po 1 roku życia

Dzieci w wieku 1 – 3 lat powinny otrzymywać:

  • 4 -5 zbilansowanych posiłków;
  • 1000 kcal, podczas pobytu w żłobku dzieci powinny otrzymać 75% tej wartości, czyli średnio około 750 kcal/dzień;
  • produkty o wysokiej gęstości odżywczej.

 

3. Prawidłowy jadłospis dekadowy uwzględnia:

  • różne techniki sporządzania potraw,
  • odpowieni dobór konsystencji oraz walorów smakowych i wzrokowych produktu,
  • dostępność i sezonowość produktów,
  • estetykę potraw,
  • temperaturę oraz wielkość posiłku,
  • ograniczenie soli,
  • zwyczaje i upodobania smakowe dzieci.

 

Do prawidłowego rozwoju organizmu dziecka niezbędne jest dostarczenie wszystkich składników odżywczych w odpowiedniej ilości. Jeżeli nie występują żadne przesłanki zdrowotne nie powinniśmy ograniczać lub eliminować z diety dziecka żadnego ze składników.Warto również pamiętać o estetyce podawanych posiłków. Czynnik ten ma wpływ na pobudzenie apetytu, tym samym przyczynia się do lepszego przebiegu trawienia i przyswajania składników odżywczych.

 

Warto czytać etykiety i wybierać produkty bez dodatku cukru, bez konserwantów, bez barwników, bez glutaminianu sodu. Z przypraw wybierać te przygotowane na bazie suszonych ziół bez soli i wzmacniaczy smaku.

 

Zapraszamy do podstrony Prezentacja potraw, gdzie są zamieszczane zdjęcia przykładowych posiłków.

Data dodania: 2018-05-07 10:32:47
Data edycji: 2022-04-23 13:11:53
Ilość wyświetleń: 2173
godło Polski - link do strony głównej
Kontakt

58-200 Dzierżoniów

os. Błękitne 28

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej